Stockdale Rebrand in September 2019

Appreciating the history of the practice, showcasing the portfolio and more engagement with clients and design teams was at the forefront of everyones mind as the business relaunched its identity.

The London Office Move to Brixton

The end of an era! In August 2019 the London office left its beloved home at 58 Streatham High Road and moved location to Brixton.

The new address is: Studio 13, The Viaduct Business Centre, 360 Coldharbour Lane, London, SW9 8PL

East Street Exchange by We Made That

We Made That’s considered design has been shortlisted for the AJ Small Projects Award 2019.

The East Street Exchange is part of a wider strategy for ‘What Walworth Wants‘ commissioned by Southwark Council and the Greater London Authority to make significant improvements to the area.

South London Gallery Fire Station by 6a architects won two awards, the RIBA London Award 2019 and the RIBA National Award 2019

This sensitive conversion of a purpose-built 1867 fire station has reinvented the building, giving it a new lease of life as an art gallery and providing a variety of different spaces for community use. It is a truly inclusive community building that welcomes and engages a broad range of visitors with inviting, light-filled spaces. RIBA

To find out more about South London Gallery Fire Station, please click here.

Click to see RIBA Awards 2019

Stockdale Turn 30

In 2018 Stockdale were proud to celebrate 30 years in business! Here is to another 30!

Font House by Gluckman Smith Architects won the RIBA East Midlands Conservation Award 2018

Replacing a dilapidated 1960s bungalow, this project is a new house and landscaped garden in Leicestershire. The materiality is influenced by its locality, utilising hand-crafted bronze roofs and ironstone facades.

To find out more about Font House, please click here.

The Quest by Strom Architecture won the RIBA South West Award 2017 and was shortlisted for RIBA House of the Year

This is a single-storey home for octogenarian clients and their disabled daughter, who handed the architect a two-page brief and said ‘get on with it’. The design provides flexible deep open plan living, with a fantastic view to the south west of the clients’ old farmhouse and surrounding hills. Extreme purity and intelligence has been at work and the result is an almost effortless sense of space.

Click here for The Quest RIBA South West Award Link
Click here for The Quest RIBA Journal Link

To find out more about The Quest please click here

AJ_thequest

RIBA House of the Year Long List 2017

The Quest by Ström Architects and Hidden House by Coffey Architects both make the RIBA House of the Year longlist 2017.

Click here for The Quest RIBA link

Click here for the Hidden House RIBA link

Jack Mill House by Featherstone Young won the RIBA South East Award and the RIBA South East Conservation Award 2017

A sensitive refurbishment of a unique building complex in West Sussex, this project brings together a converted 19th century mill house and granary on the site of two local landmarks – Jack and Jill Windmills. New pop-up roof extensions to the outbuildings open the view to both windmills.

Click here for Jack Mill House RIBA Link

To find out more about Jack Mill House please click here

Modern Detached by Coffey Architects won the RIBA East Award 2017

This project is a new family home in Hertfordshire that is contemporary in design. Brick detail, black charred timber and bronze bring a warmth to the building exterior, while inside large areas of glazing fill each space with light.


Click here for Modern Detached RIBA link


To find out more about Modern Detached please click here

Lincoln College Garden Building by Stanton Williams won the RIBA Building Conservation Award 2016

This multi award-winning Garden Building is a two-storey extension in glass and stone that provides fully accessible facilities for performance, teaching and dining. A new Graduate’s Common Room and break-out spaces are further located on the upper levels, while additional music practice facilities have been created in the basement area. 

Click here for Lincoln College RIBA South Award Link
Click here for Lincoln College RIBA Journal Link

To find out more about Lincoln College Garden Building please click here

Stockdale Open the Nottingham Office

Joe began his career with Stockdale but the pull of his hometown was too strong. In 2015 Stockdale opened the Nottingham office with Joe at the helm. Nick joined Joe quickly before Richard and David were added to the team.

Oily Cart by Hawkins/Brown won the RIBA London Award 2014

The refurbishment of a Grade II* listed Victorian school annex in South London, this project provides accessible workshop, rehearsal and performance space for a children’s theatre.

Click here for Oily Cart RIBA London Award 2014 Link
Click here for Oily Cart Architect’s Journal Link

To find out more about Oily Cart please click here

Orsman Road by pH+ Architects was featured in Architecture Today Issue 240 Summer 2013

This project is a new mixed-use development in London that includes 40 apartments at mixed-tenure and a ground floor commercial space. Built to Sustainable Homes Code 3 and incorporating solar water heating and grey water recycling, the materiality is a selection of sheet metal, gabion and ivy facades.

To find out more about Orsman Road please click here

Brentwood School, Sixth Form Centre won the RICS East Highly Commended Award 2012

A new Sixth Form Centre and 420-seat assembly hall built for an independent school in Brentwood, Essex. This design offers a contemporary interpretation of existing 19th century buildings on the site, exploring the capability of brick to create a forward thinking statement for the school.

If you want to find out more about Brentwood School, Sixth Form Centre please click here

St Patrick’s School Library and Music Room by Coffey Architects won a RIBA Award in 2011

Winner of the prestigious Stephen Lawrence Award in 2011, this extension is headlined by a zinc clad wooden box, of which forms a new music library for a primary school in North London.

Click here for the St Patrick’s School Architect’s Journal link

If you want to find out more about St Patrick’s school please click here

South London Gallery by 6a Architects was featured in The Observer in June 2010

By expanding the existing gallery with a neighbouring derelict house, this project provides the South London Gallery with new exhibition and education spaces, artist in residence accommodation and a café.

To find out more about the South London Gallery please click here

Westwell Manor farm by Munkenbeck and Marshall Urbanism with Cameron Webster won a RIBA South Award 2009

Stanmore by Munkenbeck and Marshall win the Harrow observer Architectural and Environmental Award 2008

A new-build house on a 4-acre plot situated on top of a hill overlooking a park in Stanmore, this project provides family recreational facilities to maximise the effect of an impressive site. Awarded as winner in the Harrow Heritage Architectural and Environmental Awards 2008.

To find out more about Stanmore please click here

Cardiff Hotel by Baronowitz Kronenberg and John Wotton Architects won the 2007 AA Hotel of the Year Award Wales

Updating an award-winning 120-bed hotel in central Cardiff, this refurbishment retained the existing concrete frame and structural floors. Including the provision of hotel facilities, complete fitting-out and room dressing, this project was ready for occupation on completion.

To find out more about Cardiff Hotel please click here

241 The Broadway won a commendation from The Civic Trust in 2006

ElliottWood open 241

Stockdale and ElliottWood have worked closely together on numerous jobs for many years. The practice was delighted to be involved in the conversion of their new home in Wimbledon in 2005

Kensal House Nursery wins in 2005

Commissioned by The Royal Borough of Kensington and Chelsea, Kensal House Nursery was commended for its work

Neighbourhood Nursery, Southall by Cottrell and Vermulen Architecture won a RIBA award in 2005

Developed for the National Day Nurseries Association (NDNA) in Hounslow, a yellow steel and polycarbonate canopy provides an umbrella for flexible nursery spaces below. The internal spaces are pods, which can be altered or moved to suit future nursery needs.

To find out more about Neighbourhood Nursery, Southall please click here

Hoyle Nursery by DSDHA was featured in Architects Journal in 2004

A competition-winning remodelling and extension to an existing nursery in Bury, Lancashire, this project has created a new street frontage, raised the roof 800mm above the existing walls with clerestory windows to create spaces with daylight and centred the building around a small open aired courtyard garden.

To find out more about Hoyle Nursery please click here

Maggie’s Centre by Hawkins/Brown was featured in Architect’s Journal in 2003

This scheme transformed an early 20th century villa with the addition of a new two storey extension. The kitchen is separated from the upper garden by a twin wall of translucent polycarbonate, screen printed with a pattern designed to evoke sunlight falling through trees

Dalston Culture House designed by Hawkins/Brown

The Culture House combines the legendary Vortex Jazz Club in Hackney, East London, with studio spaces, a bar and café. Each combine to generate activity and act as a beacon for this new creative hub, entitled Gillett Square.

To find out more about Dalston Culture House please click here

Hunter House by A-EM Studio

Hunter House features in The Independent on Sunday in June 2001

Hippodrome Re-Opens

in 2001 the refurbished Hippodrome in Golders Green reopened it’s doors following a £2.5m refursbishment. This continued Stockdale’s long standing relationship with the BBC.

Queen Mary University Student’s Union designed by Hawkins/Brown in 2000

The refurbishment and extension of both the reception and refectory areas of a complex 1960s building, this project for an inner city campus in London has provided enhanced student support facilities, new venues, social learning and academic spaces.

To find out more about the Queen Mary University Student’s union please click here

Poplar sports centre designed by Proctor Matthews was featured in the RIBA Journal in 1999

Alaska 800 features in the Civics Trusts Awards

Women’s Pioneer Housing by Hawkins/Brown featured in Architect’s Journal in 1998

This passive low energy design created new office spaces and meeting rooms for the Women’s Pioneer Housing Association, constructed as an independent structure adjacent to the TfL Central Line and spanning over the existing buildings which remained in use throughout.

To find out more about Women’s Pioneer Housing please click here

Issey Miyake by Stanton Williams

Works with Stanton Williams and Issey Miyake continued with their much celebrated scheme Pleats Please

St Martin’s Church by Cottrell and Vermeulen Architects was featured in the RIBA Journal in 1997

Refurbishment of an existing church to provide a contemporary and dramatic worship space, flexible community buildings and a small terrace of housing, all built around one shared courtyard

To find out more about St Martin’s Church please click the following link

Milton Hall by Cottrell and Vermeulen

Cottrell and Vermeulen Architects was featured in the RIBA Journal in 1996

Osho Gallery by Stanton Williams

The relationship with Stanton Williams continued as their work on Osho Gallery was featured in Architect’s Journal in 1994

The Old Royal Observatory by Stanton Williams was featured in The Times in 1993

Time Out Features Christopher’s

Insignia House by John Winter/Elana Keats was featured in Blueprint in 1991

RIBA award winning new build office block in Mansell Street (30,000 sq. ft.) with notable glass atrium.

East Sussex Golf Village

This project marked one of the first major pieces of work by Stockdale

Issey Miyake by Stanton Williams

Our project working alongside Stanton Williams and Issey Miyake featured in Architecture Today in July 1990

Stockdale is Established

In 1988 Jonathan Stockdale established the practice as the sole principal. Gerard Horan joined the practice shortly thereafter in 1989.

The first projects were Insignia House, the development of a new golf course in East Sussex and the refurbishment of BBC Southwest premises in Plymouth, all in 1988 and 1989.

By 1990 the practice had grown and in May 1990 the business moved to 58 Streatham High Road. This was to be Stockdale’s home for the next 29 years.